Als je niet beter weet, kom je waarschijnlijk niet verder dan woorden als: café, bier en brouwerij. Dat klopt natuurlijk ook wel maar waarom nu juist Flying Dog en niet een willekeurige andere brouwerij in de titel van dit verhaal?
Ruim een jaar geleden bezocht een delegatie van the Flying Dog Brewery, op uitnodiging van Rick kempen van Bier en Co, België en Nederland. De brouwers wilden graag eens persoonlijk kennis maken met de rijke Europese biercultuur. Ze bezochten tal van brouwerijen en belangrijke biercafés in beide landen. Zo ook het café ‘In de Wildeman’ in Amsterdam.
De daar ontstane vriendschap is nog steeds merkbaar. Het begon met de verscheping van twee speciale Flying Dog bieren in een aantal firkins naar Nederland. Firkins zijn de vaten waarin met name Engelse brouwers, hun levende bier (met nagisting op fust) afvullen zodat het nog verder kan ontwikkelen. Eenmaal in Amsterdam werden deze bieren vanaf de bar rechtstreeks uit de firkins getapt. Het is daar meestal erg druk maar nu kon er echt niemand meer bij. Dit gebeuren inspireerde Simon Fokkema, barman van In de Wildeman, tot het organiseren van de eerste Nederlandse Cask Condition Real Ale dagen in februari van dit jaar.
Nu bestaat Café ‘In de Wildeman’ dit jaar 25 jaar. Natuurlijk wordt hier de komende tijd de nodige aandacht aan besteed. De officiele feestelijkheden begonnen met een biersymposium in het nieuwe proeflokaal van brouwerij ‘De Prael’ dat binnenkort wordt geopend. Verschillende sprekers belichtten het verleden, het heden en de toekomst van bier en bierbeleving. Dit was tevens dé gelegenheid om de eigenaren Henk en Els Eggens te bedanken voor hun inzet en enthousiasme van de afgelopen 25 jaar. Zo’n 300 genodigden waren hierbij aanwezig en onder het genot van een lekker biertje en heerlijke hapjes werd er gezellig bijgepraat.
Terug naar de Flying Dog Brewery. Speciaal voor de jubilerende ‘In de Wildeman’ heeft brouwmeester Matt Brophy een bier gebrouwen. Dit is iets wat ze normaalgesproken zelden doen. Het is een stevig gehopte IPA met Centennial en Citra hop. Naast gerstemout is er ook roggemout gebruikt. Het geheel is vergist met een saison gist. Het is een prachtig vol bier geworden van 7,5 % vol. met een mooie moutsmaak en een heerlijke fruitige afdronk. Dit mooie bier luistert naar de naam: Farmhouse IPA.
Ook brouwerij ‘De Molen’ kwam met een cadeautje: een
Wilde Porter van 6,2 % vol. Het “wilde” zit hem in het gebruik van Brett (Brettanomyces) als gist. Een wat ongewone combinatie maar geheel passend in de bieren van Menno Olivier.
Ook Brouwerij ‘De Prael’ heeft voor deze gelegenheid iets aparts gebrouwen. Het is een melkstout met de naam Melkman. Dit bier is gemaakt met lactose als zoetstof en heeft 4,9 % Alc.
Wilde Porter van 6,2 % vol. Het “wilde” zit hem in het gebruik van Brett (Brettanomyces) als gist. Een wat ongewone combinatie maar geheel passend in de bieren van Menno Olivier.
Ook Brouwerij ‘De Prael’ heeft voor deze gelegenheid iets aparts gebrouwen. Het is een melkstout met de naam Melkman. Dit bier is gemaakt met lactose als zoetstof en heeft 4,9 % Alc.
Deze bieren zijn zolang de voorraad strekt verkrijgbaar in het jubilerende café. De Farmhouse IPA zal de komende weken zeker nog op tap verkrijgbaar zijn. Al met al een goede reden om naar Amsterdam af te reizen en een bezoek te brengen aan dit internationaal bekende en gezellige biercafé. Met een juweeltje als de Farmhouse IPA alleen hier in Nederland op tap zou ik zelfs overwegen om vanuit Amerika het vliegtuig te nemen.
Jan Ronald
In de Wildeman and Flying Dog
If you have no idea, you might think of words like: café, beer and brewery because after all this is a beer blog. You are right, but why is Flying Dog in the title of this blog and not some random other brewery?
A year ago a delegation of the Flying Dog Brewery visited Belgium and the Netherlands. They were here by invitation of Rick Kempen of Beer and Co. The brewers wanted to see and experience the rich European beer culture personally. They visited numerous breweries and important beer cafés in both countries. In Amsterdam they had a great time in `In the Wildeman’.
It was the beginning of a beautiful friendship. It started when the Flying Dog Brewery shipped two special beers in a number of firkins to the Netherlands. Firkins are the barrels originally used by English brewers in which their live beer develops still further through the process of secondary fermentation. Once in Amsterdam these beers were served directly from the firkins on the bar. It’s generally very busy at ‘In the Wildeman’ but now it was almost impossible to get in. This event inspired Simon Fokkema, head bartender of this café, to organize the First Dutch Cask Condition Real Ale Days last February.
This year ‘In the Wildeman’ is celebrating its 25th anniversary. The official start of the festivities was a beer symposium held in the new tasting room of brewery `De Prael’. Several participants talked about the past, the present and the future of beer and the whole beer experience. This symposium was also the perfect occasion to thank the owners, Henk and Els Eggens, for their commitment and enthusiasm during the past 25 years. More than 300 guests were present and they all had a lot to talk about while enjoying great beer and delicious snacks.
Back to the Flying Dog Brewery. Brew master Matt Brophy created a new beer especially for this occasion. This is something he hardly ever does. So that makes this brew, which is called Farmhouse IPA, even more unique. It’s a firmly hopped IPA with Centennial and Citra hops. Beside barley malt he also used rye malt and added Saison yeast for the fermentation. It a deliciously full beer, 7,5% alc. with a beautiful malty taste and a gorgeous fruity aftertaste.
Brewery `De Molen’ also came with a little present: a Wilde Porter of 6,2% alc. “Wild” because they used Brettanomyces yeast (a wild yeast). In my opinion this is an unusual combination but it is typical of the owner Menno Olivier.
Brewery `De Prael’ brewed something special for this occasion too. It is a Milk Stout called Milk Man. This beer is made with lactose as a sweetener and has 4,9% Alc.
Hopefully these beers are still available in the jubilee café. The Farmhouse IPA will certainly still be on draft for the next few weeks. All in all it is a good reason to go to Amsterdam and pay a visit to this internationally well-known and very welcoming beer café. With a gem as the Farmhouse IPA only here in the Netherlands on draft I would even consider taking a plane if I was living abroad.
Jan Ronald
Geen opmerkingen:
Een reactie posten